|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Połówki węgierek pasteryzowane |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 3,5 kg śliwek węgierek
- 1 kg cukru
- 2 szklanki wody
|
Opis przygotowania: Śliwki węgierki dojrzałe, lecz jędrne, dokładnie wymyć, następnie kroić nożem wzdłuż na połowy, oddzielić pestki.
Połówki śliwek układać ciasno w słoikach "na zakładkę" jedna przy drugiej. Pozostawić wolną przestrzeń około 2 cm od góry słoja.
Wodę zagotować z cukrem. Gorącym syropem powoli napełnić słoiki ze śliwkami (z tej ilości śliwek i syropu otrzymuje się przy starannym układaniu śliwek 5 słoiczków o pojemności 0,5 litra)
Zamknąć i wstawić do pasteryzacji na około 20 minut, następnie wyjąć i wystudzić.
Tak przygotowane śliwki można wykorzystać po dodaniu wody jako kompot, mogą być także wykorzystane do ciast, do przygotowania owoców w galaretce lub innych deserów. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6255 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|