przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Połówki węgierek pasteryzowane

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 3,5 kg śliwek węgierek
- 1 kg cukru
- 2 szklanki wody

Opis przygotowania:
Śliwki węgierki dojrzałe, lecz jędrne, dokładnie wymyć, następnie kroić nożem wzdłuż na połowy, oddzielić pestki.
Połówki śliwek układać ciasno w słoikach "na zakładkę" jedna przy drugiej. Pozostawić wolną przestrzeń około 2 cm od góry słoja.
Wodę zagotować z cukrem. Gorącym syropem powoli napełnić słoiki ze śliwkami (z tej ilości śliwek i syropu otrzymuje się przy starannym układaniu śliwek 5 słoiczków o pojemności 0,5 litra)
Zamknąć i wstawić do pasteryzacji na około 20 minut, następnie wyjąć i wystudzić.
Tak przygotowane śliwki można wykorzystać po dodaniu wody jako kompot, mogą być także wykorzystane do ciast, do przygotowania owoców w galaretce lub innych deserów.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6255 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin