|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Przetwory z owoców róż - dzikich i innych |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1. Kompot z całych owoców:
- 1 kg owoców oczyszczonych owoców róży
- 0,7 l wody
- 0,5 - 0,75 dag cukru
- 2 - 4 g kwasku cytrynowego, lub winowego
- skórka cytrynowa lub z pomarańczy
- lub sok z 1 cytryny
|
Opis przygotowania: Świeże, jędrne, dobrze zabarwione owoce róż umyć, opłukać, obciąć kielichy kwiatowe i powtórnie opłukać, po czym napełnić weki lub inne słoje.
Przygotować syrop z wody, cukru i kwasku lub winowego kwasu lub sok z cytryny, oraz trochę skórki cytrynowej lub pomarańczowej.
Gorącym syropem zalać owoce i pasteryzować w temp. 90 stopni C 20 minut 1/2 litrowe, a większe 25 minut, stosując energiczne podgrzewanie i szybkie studzenie.
Do spożycia nadaje się tylko płyn z kompotu z całych owoców róży. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4515 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|