przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Przetwory z owoców róż - dzikich i innych

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1. Kompot z całych owoców:
- 1 kg owoców oczyszczonych owoców róży
- 0,7 l wody
- 0,5 - 0,75 dag cukru
- 2 - 4 g kwasku cytrynowego, lub winowego
- skórka cytrynowa lub z pomarańczy
- lub sok z 1 cytryny

Opis przygotowania:
Świeże, jędrne, dobrze zabarwione owoce róż umyć, opłukać, obciąć kielichy kwiatowe i powtórnie opłukać, po czym napełnić weki lub inne słoje.
Przygotować syrop z wody, cukru i kwasku lub winowego kwasu lub sok z cytryny, oraz trochę skórki cytrynowej lub pomarańczowej.
Gorącym syropem zalać owoce i pasteryzować w temp. 90 stopni C 20 minut 1/2 litrowe, a większe 25 minut, stosując energiczne podgrzewanie i szybkie studzenie.
Do spożycia nadaje się tylko płyn z kompotu z całych owoców róży.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4452 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin