Dżem z owoców róży |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - na 1 kg owoców:
- 0,2 - 0,3 l wody
- lub soku galaretującego z kwaśnych niezupełnie dojrzałych jabłek
- 1 kg cukru
|
Opis przygotowania: Owoce przygotowujemy tak jak na kompot z miąższu.
Do oczyszczonych z pestek i włosków krzemionkowych owoców wlewamy wodę i gotujemy do zmięknięcia skórki. Następnie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 10 minut.
Gorący dżem nakładamy do ogrzanych słoików nie większych niż 1/2 litra, niezwłocznie studzi - wkładając napełnione słoiki do ciepłej wody i dolewając zimnej. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 6402 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |