przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Nalewka mniszkowa - lecznicza

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 30 kwiatów mniszka
- 1 litr wódki

Opis przygotowania:
Kwiaty mniszka popularnie zwanego mleczem, szybko opłukać (robimy to w maju, gdy kwitnie mniszek), i osuszyć.Włożyć do słoja i zalać 1 litrem czystej wódki.
Trzymać przez tydzień w szczelnie zamkniętym naczyniu.
po tym czasie zlać do butelek, filtrując przez bibułkę filtracyjną.
Opis / Uwagi:
Nalewka ta, jest dobrym środkiem żółciopędnym, likwidującym zaparcia, lekko moczopędna. Nalewkę tą używamy w chorobach nerek i pęcherza moczowego, a także w chorobach naczyń. Stosujemy ją też przy braku apetytu (zła przemiana materii). łagodzi dolegliwości przy żylakach nóg i odbytu (hemoroidy). Ma ona też działanie uspakajające. Dawkowanie: pijemy 3 razy dziennie po 2 łyżki stołowe w razie potrzeby a profilaktycznie 1 łyżka stołowa dziennie. Wykorzystałam Przewodnik ziołolecznictwa ludowe
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6669 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin