|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pijane kasztanki |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 winne jabłka
- 1/2 cytryny
- 10 dag cukru
- 5 dag rodzynek
- 4 łyżki wiśni z konfitury
- 50 ml rumu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka posiekanych orzechów pistacjowych
- 2 łyżki blanszowanych migdałów
- woda
|
Opis przygotowania: Z 1 szklanki wody i cukru ugotować syrop, dodać sok z cytryny.
Jabłka umyć, obrać,wydrążyć gniazda nasienne, nie przebijając owoców na wylot.
Włożyć do syropu, gotować ok 5 minut. Wyjąć, osączyć, ostudzić. Powbijać w nie słupki migdałów (takie słupki kupiłam w Tesco). Rodzynki opłukać, zalać rumem i odstawić na 2 godziny.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( na garnku z gorącą wodą ustawiamy metalową miseczkę, wrzucamy do niej k. a jeśli w takiej gorącej kąpieli czekolada nam się przypadkiem "zwarzy", to dodajemy do niej odrobinę gorącej wody i całość znów podgrzewamy, mieszając). odkładamy 4 łyżki do dekoracji, a resztę czekolady mieszamy z rodzynkami i rumem oraz wiśniami i pistacjami. masą napełniamy jabłka. Wierzch ozdabiamy pozostałą czekoladą i bakaliami. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5460 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|