|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciasto orzechowo - żurawinowe |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki soku pomarańczowego
- 1/4 kostki margaryny
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 1 dobrze ubite jajko
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka posiekanych żurawin świeżych lub z konfitury
|
Opis przygotowania: Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wkroić margarynę w drobnych wiórkach lub kawałeczkach. Siekając ciasto nożem połączyć tłuszcz z suchymi składnikami, tak jak na kruche lub francuskie ciasto. Nie wyrabiać!
Wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, oraz dobrze ubite jajko (całe), wlać do ciasta. Całość lekko wymieszać, wsypać ostrożnie posiekane orzechy oraz żurawiny.
Ciasto wykładać delikatnie łyżką na wysmarowaną tłuszczem podłużną formę, o wysokości około 8 cm.
Piec około 1 godziny w temp 175 stopni C.Ciasto powinno być z wierzchu chrupkie o złocistobrązowej barwie, a wetknięta wykałaczka po wyjęciu sucha i czysta.
Pozostawić ciasto na całą noc, wtedy będzie się super kroić. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5041 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|