|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sosy - koperkowy- szczypiorkowy lub pietruszkowy |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku albo szczypiorku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka wywaru z warzyw lub rosołu (może być instant lub z kostki)
- 1/2 szklanki śmietany lub skondensowanego mleka
- sól
- ewentualnie odrobina soku z cytryny
|
Opis przygotowania: Masło rozetrzeć na masę, wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić gorącym wywarem. Mieszać należy szybko, energicznymi ruchami uważając, aby nie powstały grudki, następnie wlać do pozostałego wrzącego wywaru, zagotować. Odstawić, dodać śmietanę lub mleko i posiekane zielone dodatki, w zależności od tego jaki chcemy mieć sos. przyprawić do smaku solą.
Sos przeznaczony do potrawki z kury (czyli pietruszkowy lub koperkowy) możemy zakwasić dodatkiem soku z cytryny.
Możemy dodawać je również (wszystkie trzy do mięs gotowanych, ryb gotowanych, jaj i kasz. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4613 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|