Sos szafranowy + wywar rybny |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 150 g wywaru rybnego
- 150 g śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 50 g wytrawnego wina
- 50 g schłodzonego masła
- sól
Wywar rybny:
- 1 kg ryby (ja używam resztki dużych ryb po filetowaniu, bez głowy)
- 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- Mały kawałek korzenia selera pokrojony w kostkę
- 1 liść laurowy
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 6 szklanek wody
|
Opis przygotowania: Zagotować wywar rybny ze śmietanką i pozostawić na małym ogniu aż do zgęstnienia. Dodać kawałki schłodzonego masła i doprawić solą. Na końcu dodać białe wino i szafran. Całość delikatnie zagotować (na wolnym ogniu). Sos ten jest doskonałym dodatkiem do białych ryb gotowanych, duszonych i smażonych. |
|
Opis / Uwagi: Nie wierzyłam, że jest pyszny, długo zastanawiałam się, czy gotować... przewracałam z boku na bok.. opakowanie z przepisem na ten sos..(tak, tak, to nie pomyłka, przepis na ten sos był na opakowaniu z przyprawami).... i pewnego dnia, gdy na obiad robiłam solę, odważyłam się... i od tej pory często gości w mym jadłospisie |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 6743 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |