|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pikantne bułeczki gaździny |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: - 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Farsz:
- 400 g bryndzy
- 1 cebula
- 1 łyżka kminku
- 1 jajko
- 1 - 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
|
Opis przygotowania: Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1 - 2 łyżkami ciepłej wody.
Połowę mąki zalać 2 szklankami ciepłej, przegotowanej wody, połączyć z drożdżami, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle.
Bryndzę utrzeć ze śmietaną, jajkami i kminkiem. Wymieszać z cebulą, przestudzić. Pozostałą make i sól dodać do zaczynu, wyrobić lśniące, gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Blachę natłuścić. Z ciasta formować niewielkie, grube placuszki.
Ułożyć je na blasze, posmarować masłem. W placuszkach zrobić wgłębienia, wypełnić je farszem. Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6090 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|