| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Rogaliki bez jaj |  
	 |  
		Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 3.00  Składniki: - 50 dag mąki 
- 5 dag drożdży 
- 20 dag masła lub margaryny 
- 1/2 szklanki śmietany 
- olejek zapachowy dowolny 
- dżem 
- cukier puder 
- odrobina soli
 
  |  
	Opis przygotowania: Drożdże rozkruszyć z cukrem, posypać 1 łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia. 
Masło z mąką posiekać, dodać wyrośnięte drożdże i śmietanę oraz odrobinkę (na koniuszku noża) soli. 
Połączyć szybko wszystkie składniki zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 4 godziny.  
Po wyjęciu z lodówki ciasto zostawiam na 1/2 godziny w temperaturze pokojowej. następnie rozwałkować na placki. 
Małym talerzykiem wyciąć koła,  które następnie kroić na ćwiartki,. 
Tak wycięte ciasto smarować dżemem, powidłami ( ja robię też z ósemką miękkiego jabłuszka posypanego cynamonem). Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 185 - 190stopni C. 
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. |  
	 |  
	Opis / Uwagi: (Przeważnie robię ciasto wieczorem, i wstawiam do lodówki na półkę, gdzie jest wyższa temperatura, czyli tam, gdzie trzymam jajka, na najwyższej półce - na całą noc,  i rogaliki robię rano). |  
		 |  	 |  
	| Przepis został dodany przez:  termar |  	| Przepis czytano już 5961 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |