przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Rogaliki bez jaj

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 20 dag masła lub margaryny
- 1/2 szklanki śmietany
- olejek zapachowy dowolny
- dżem
- cukier puder
- odrobina soli

Opis przygotowania:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, posypać 1 łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Masło z mąką posiekać, dodać wyrośnięte drożdże i śmietanę oraz odrobinkę (na koniuszku noża) soli.
Połączyć szybko wszystkie składniki zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 4 godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto zostawiam na 1/2 godziny w temperaturze pokojowej. następnie rozwałkować na placki.
Małym talerzykiem wyciąć koła, które następnie kroić na ćwiartki,.
Tak wycięte ciasto smarować dżemem, powidłami ( ja robię też z ósemką miękkiego jabłuszka posypanego cynamonem). Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 185 - 190stopni C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Opis / Uwagi:
(Przeważnie robię ciasto wieczorem, i wstawiam do lodówki na półkę, gdzie jest wyższa temperatura, czyli tam, gdzie trzymam jajka, na najwyższej półce - na całą noc, i rogaliki robię rano).
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5399 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin