|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Sos cebulowy |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
- 35 dag cebuli, (może być drobna)
 - 1 łyżka tłuszczu
 - 3/4 szklanki mleka
 - 1/2 szklanki śmietany
 - 1 łyżka mąki
 - 1 żółtko
 - pieprz
 - sol
 - odrobina cukru do smaku
 
 
 |  | Opis przygotowania: Cebule obrać, umyć, i jeśli jest duża przekroić na ćwiartki, drobniejszą na połówki i poddusić chwilę z dodatkiem tłuszczu, zalać wrzącą wodą (3/4 szklanki), osolić(w trakcie gotowania znaczna część wody odparuje), ugotować do miękkości. przetrzeć przez sito lub zmiksować ją i zagotować.
 Do wrzątku wlać przesianą i rozprowadzoną kilkoma łyżkami mleka mąkę. Doprowadzić do wrzenia, odstawić. Dodać mleko wymieszane z żółtkiem, wymieszać i dalej mieszając dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem ew. odrobiną cukru.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Podawać sos jako dodatek do potraw mięsnych,
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 5678 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |