przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sos cebulowy

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 35 dag cebuli, (może być drobna)
- 1 łyżka tłuszczu
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 żółtko
- pieprz
- sol
- odrobina cukru do smaku

Opis przygotowania:
Cebule obrać, umyć, i jeśli jest duża przekroić na ćwiartki, drobniejszą na połówki i poddusić chwilę z dodatkiem tłuszczu, zalać wrzącą wodą (3/4 szklanki), osolić(w trakcie gotowania znaczna część wody odparuje), ugotować do miękkości. przetrzeć przez sito lub zmiksować ją i zagotować.
Do wrzątku wlać przesianą i rozprowadzoną kilkoma łyżkami mleka mąkę. Doprowadzić do wrzenia, odstawić. Dodać mleko wymieszane z żółtkiem, wymieszać i dalej mieszając dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem ew. odrobiną cukru.
Opis / Uwagi:
Podawać sos jako dodatek do potraw mięsnych,
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4963 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin