|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kurczęta klasycznie |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 młode, ale niezbyt małe kurczęta
- 2 łyżki masła lub oliwy
- sól
- kilka dużych ząbków czosnku
- zioła
- lub przyprawa przyprawa do drobiu
- 2 łyżeczki miodu
|
Opis przygotowania: Sprawione kurczęta oczyścić, umyć, osączyć, posolić w środku i po wierzchu, natrzeć miodem i ziołami lub przyprawą do drobiu w środku i po wierzchu, odstawić do lodówki na 2 - 3 godziny, aby mięso przeszło przyprawami.
Następnie włożyć do środka kurczaka czosnek w ząbkach.
Wstawić kurczaka do brytfanny lub żaroodpornego naczynia, polać roztopionym masłem lub oliwą, podlać 4 - 5 łyżkami wody i piec 40 - 50 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni C.
Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem.
Po upieczeniu podzielić kurczaki na porcje i podawać z ryżem na sypko, jarzynami lub z frytkami i sezonową surówką. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 3995 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|