przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kurczęta klasycznie

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 młode, ale niezbyt małe kurczęta
- 2 łyżki masła lub oliwy
- sól
- kilka dużych ząbków czosnku
- zioła
- lub przyprawa przyprawa do drobiu
- 2 łyżeczki miodu

Opis przygotowania:
Sprawione kurczęta oczyścić, umyć, osączyć, posolić w środku i po wierzchu, natrzeć miodem i ziołami lub przyprawą do drobiu w środku i po wierzchu, odstawić do lodówki na 2 - 3 godziny, aby mięso przeszło przyprawami.
Następnie włożyć do środka kurczaka czosnek w ząbkach.
Wstawić kurczaka do brytfanny lub żaroodpornego naczynia, polać roztopionym masłem lub oliwą, podlać 4 - 5 łyżkami wody i piec 40 - 50 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni C.
Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem.
Po upieczeniu podzielić kurczaki na porcje i podawać z ryżem na sypko, jarzynami lub z frytkami i sezonową surówką.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 3995 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin