przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Złote ciasto

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 25 dag masła roślinnego
- 3 żółtka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- 2 - 3 łyżki śmietany

Wierzch:
- 50 - 70 dag mirabelek
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 15 dag twarożku
- 2 kopiaste łyżki maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka alkoholu (rum, winiak, koniak)

Opis przygotowania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.
Mirabelki umyć, osaczyć i wydrylować.
Żółtka z połową cukru utrzeć do białości.
Nadal ucierając, dodać mąkę, twarożek, proszek i alkohol.
Ucierać, aż masa będzie jednolita.
Schłodzonym kruchym ciastem wylepić sporą tortownicę, ponakłuwać je i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 15 minut.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do niej pozostały cukier, jeszcze chwilę ubijać i, delikatnie mieszając, połączyć z masą żółtkowo-twarożkową.
Gdy ciasto w piekarniku zacznie się rumienić, wyjąć je i rozsmarować na nim masę jajeczno-twarożkową, a następnie ułożyć mirabelki.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze 25 - 30 minut.
posypać cukrem pudrem.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4416 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin