|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Złote ciasto |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
- 50 dag mąki
- 25 dag masła roślinnego
- 3 żółtka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- 2 - 3 łyżki śmietany
Wierzch:
- 50 - 70 dag mirabelek
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 15 dag twarożku
- 2 kopiaste łyżki maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka alkoholu (rum, winiak, koniak)
|
Opis przygotowania: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.
Mirabelki umyć, osaczyć i wydrylować.
Żółtka z połową cukru utrzeć do białości.
Nadal ucierając, dodać mąkę, twarożek, proszek i alkohol.
Ucierać, aż masa będzie jednolita.
Schłodzonym kruchym ciastem wylepić sporą tortownicę, ponakłuwać je i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 15 minut.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do niej pozostały cukier, jeszcze chwilę ubijać i, delikatnie mieszając, połączyć z masą żółtkowo-twarożkową.
Gdy ciasto w piekarniku zacznie się rumienić, wyjąć je i rozsmarować na nim masę jajeczno-twarożkową, a następnie ułożyć mirabelki.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze 25 - 30 minut.
posypać cukrem pudrem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4416 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|