przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tort z pianką

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 20 dag cukru pudru
- 12 dag mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki naparu kawy

Krem:
- 500 ml kremówki (śmietany)
- 5 dag cukru pudru
- puszka brzoskwiń w syropie
- 5 dag migdałów w płatkach
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka żelatyny

Opis przygotowania:
Białka ubić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, połączyć z ubitą pianą i mąką przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec ok 30 minut w temp. 1900 C.
Ostudzić, wyjąć, przekroić na 3 blaty.
Z jednego blatu wyciąć pierścień o szerokości ok 1,5 cm, z drugiego o szerokości 3 cm.
Brzoskwinie osączyć, 1 - 2 połówki odłożyć do dekoracji. Resztę pokroić na kawałki i zmiksować z sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostudzić.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną.
1/4 część masy odłożyć. Pozostałe 3/4 masy delikatnie wymieszać z musem brzoskwiniowym.
Kremem przełożyć nasączone kawą blaty ciasta. Ułożyć je w tortownicy.
.. dopełnić boki (te miejsca, z których wycięte zostały pierścienie). Ostudzić (schłodzić w lodówce)
Tort wyjąć formy (z tortownicy), boki i wierzch posmarować odłożoną ubitą kremówką.
Ozdobić brzoskwiniami i podprażonymi migdałami. Schłodzić..
Smacznego....
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5847 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin