przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Lecznicza nalewka z czarnego bzu II

Poziom: łatwy
Głosów: 14
Ocena: 3.58
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
- 1 l spirytusu

Syrop cukrowy:
- 0,5 l wody
- 0,25 kg cukru

Opis przygotowania:
Owoce bzu szybko opłukać na sicie, włożyć do gąsiora i zalać spirytusem. Trzymać w szczelnie zamkniętym gąsiorze w ciepłym miejscu przez miesiąc.
Po tym czasie zlać i przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Dolać do przygotowanego wcześniej syropu z wody i cukru. Zamknąć gąsior, a nalewkę odstawić na 7 dni. Po tygodniu przefiltrować i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć i postawić na 6 miesięcy w ciemnym i średnio chłodnym miejscu.
Działanie: Służy jako środek oczyszczający organizm.
działa napotnie, moczopędnie, czyści krew, uśmierza gorączkę.
pomaga w przewlekłych zaparciach. pozwala pozbyć się toksyn.
Pić 2 razy dziennie 1 łyżkę stołową między posiłkami.
Opis / Uwagi:
Działanie: Służy jako środek oczyszczający organizm. działa napotnie, moczopędnie, czyści krew, uśmierza gorączkę. pomaga w przewlekłych zaparciach. pozwala pozbyć się toksyn. Pić 2 razy dziennie 1 łyżkę stołową między posiłkami.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 19431 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





pewnie...
Dodał/a ~tomek dnia 2010-09-06 20:33:26

jak nawet placki można robić z płatkami czarnego bzu to czemu nie wino:) placki jadłem i nie były złe ale nalewki jeszcze nie miałem okazji skosztować

nalewka z bzu
Dodał/a ~wir dnia 2010-09-05 21:37:07

gracie w kulki?











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin