przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ryż kokosowy z owocami cytrusowymi

Poziom: średni
Czas: 10 min.
Porcji: 4
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 20 dag ryżu
- 10 dag wiórków kokosowych
- 0,5 l mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli

Na sałatkę:
- 2 pomarańcze
- 2 banany
- 2 grejpfruty
- 3 - 4 mandarynki
- 5 dag winogron
- cytryna
- 2 łyżki miodu
- 2 łodyżki melisy
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- lub włoskich

Opis przygotowania:
Mleko zagotować razem z wiórkami. Odstawić pod przykryciem. Gdy ostygnie, wsypać ryż, cukier waniliowy i sól. Gotować ok. 20 minut. połowę ryżu nałożyć do 4 natłuszczonych foremek i docisnąć.
Owoce cytrusowe i banany obrać, oczyścić, miąższ pokroić. Winogrona opłukać, przekroić, usunąć pestki.
Sok z cytryny wycisnąć, zmieszać z miodem i posiekanymi listkami melisy.
Owoce i resztę ryżu polać sosem, wymieszać, ułożyć na talerzu.
Na wierzch wyłożyć z foremek babeczki i posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami.
Opis / Uwagi:
Danie można (ale niekoniecznie) udekorować bitą śmietaną
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6616 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin