|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Nalewka wieloowocowa |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 15 dkg świeżych wiśni
- 10 dkg suszonych śliwek (nie wędzonych) bez pestek
- 10 dkg suszonych moreli
- 3 suszone figi
- 3 suszone daktyle
- 4 szklanki spirytusu 96%
- 10 ml rumu
- 10 goździków
- 1/3 łyżeczki do kawy suszonego korzenia arcydzięgla
- 3 łuskane orzechy laskowe
- 5 łyżek cukru
|
Opis przygotowania: Suszone owoce umyć, osączyć i wraz z orzechami drobno pokroić. Wiśnie umyć i wydrylować. Wszystkie owoce i orzechy włożyć do słoja, dodać goździki i arcydzięgiel, wlać spirytus i rum oraz 3.5 szklanki przegotowanej, posłodzonej i ostudzonej wody, wymieszać i odstawić na 10 dni (codziennie zamieszać). Następnie przefiltrować do butelek szczelnie zamknąć. Pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na 5 - 6 miesięcy. Nalewka jest bardzo aromatyczna. |
|
|
Przepis czytano już 7870 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|