|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Nalewka poziomkowa |  |  |  | Składniki:Poziom: b. łatwy Głosów: 6Ocena: 4.67
- 1 kg poziomek
 - 1 litr spirytusu
 - 1 litr 40% wódki
 - 2 szklanki wody
 - 1 kg cukru
 - 1 łyżka soku z cytryny
 
 
 |  | Opis przygotowania: Nalewkę przygotowuje się ze świeżych zebranych leśnych poziomek.
 Do gąsiorka wrzucić  poziomki, zalać alkoholem i pozostawić w słonecznym miejscu 24 godziny (dłużej trzymana nalewka nabiera nieprzyjemnej goryczy!!!)
 Nalewkę zlewamy, poziomki odsączyć  na gęstym sitku lub gazie.
 Z cukru i wody ugotować syrop. Do gorącego syropu wlewać ostrożnie zlaną z poziomek nalewkę, dodać sok z cytryny, wymieszać, i bardzo szybko wystudzić. Następnie rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, trzymać w chłodnym i suchym miejscu co najmniej 4 - 5 miesięcy.
 Wyborna w smaku poziomkowa nalewka, ma wspaniały aromat i śliczny kolor.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 11817 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |