|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Nalewka poziomkowa |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 6 Ocena: 4.67 Składniki: - 1 kg poziomek
- 1 litr spirytusu
- 1 litr 40% wódki
- 2 szklanki wody
- 1 kg cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
|
Opis przygotowania: Nalewkę przygotowuje się ze świeżych zebranych leśnych poziomek.
Do gąsiorka wrzucić poziomki, zalać alkoholem i pozostawić w słonecznym miejscu 24 godziny (dłużej trzymana nalewka nabiera nieprzyjemnej goryczy!!!)
Nalewkę zlewamy, poziomki odsączyć na gęstym sitku lub gazie.
Z cukru i wody ugotować syrop. Do gorącego syropu wlewać ostrożnie zlaną z poziomek nalewkę, dodać sok z cytryny, wymieszać, i bardzo szybko wystudzić. Następnie rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, trzymać w chłodnym i suchym miejscu co najmniej 4 - 5 miesięcy.
Wyborna w smaku poziomkowa nalewka, ma wspaniały aromat i śliczny kolor. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 11084 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|