przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Dżem z czerwonej papryki

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 4.00
Składniki:
- 1,25 kg czerwonej papryki
- 2 cytryny (20 dag)
- 1 kg cukru
- 3 goździki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- woda

Opis przygotowania:
Cytryny szorujemy namydloną szczoteczką, , płuczemy w gorącej wodzie, osuszamy, ścieramy skórkę i odstawiamy pod przykryciem, aby nie wyschła.
Z otartych cytryn wyciskamy sok.
Paprykę myjemy, osączamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych oraz białych włókien., mielimy lub miksujemy..
Do masy paprykowej dodajemy cukier, szczyptę soli i 1/3 szklanki wody. Dusimy na małym ogniu 10 minut w płaskim rondlu z grubym dnem, często mieszając..
Następnie wlewamy sok cytrynowy i dalej dusimy mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje.
Goździki mielimy i krótko przed zakończeniem duszenia dodajemy przyprawy i startą skórkę cytrynową.
gorący dżem rozkładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
dżem jest przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryb i jajek.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5675 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin