|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ajerówka nalewka |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - kawałek świeżego (lub suszonego) korzenia tataraku
- łyżkę skórki otartej z pomarańczy
- kilka ziarenek kardamonu
- kawałeczek pokruszonej kory cynamonu
- 1 litr 45-proc. wódki
|
Opis przygotowania: W maju lub w pierwszych dniach czerwca wykopać korzeń tataraku, oskrobać go, umyć, osuszyć na ściereczce.
Do gąsiorka wrzucić kawałek świeżego (lub suszonego) korzenia tataraku, łyżkę skórki otartej z pomarańczy, kilka ziarenek kardamonu i kawałeczek pokruszonej kory cynamonu, zalać litrem 45-proc. wódki i zostawić w ciepłym miejscu na 8-10 dni, od czasu do czasu potrząsając gąsiorem.
Po 10 dniach wódkę zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, zostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na co najmniej 4-5 miesięcy.
Na przekąskę do tej wódki nasze prababki podawały konfiturę z korzeni tataraku smażoną w miodzie.a my...mamy ciasta warzywne... |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6280 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|