|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Ajerówka nalewka |  |  |  | Składniki: Poziom:
  b. łatwyGłosów: 2Ocena: 3.00
- kawałek świeżego (lub suszonego) korzenia tataraku
 - łyżkę skórki otartej z pomarańczy
 - kilka ziarenek kardamonu
 - kawałeczek pokruszonej kory cynamonu
 - 1 litr 45-proc. wódki
 
 
 |  | Opis przygotowania: W maju lub w pierwszych dniach czerwca wykopać korzeń tataraku, oskrobać go, umyć, osuszyć na ściereczce.
 Do gąsiorka wrzucić kawałek świeżego (lub suszonego) korzenia tataraku, łyżkę skórki otartej z pomarańczy, kilka ziarenek kardamonu i kawałeczek pokruszonej kory cynamonu, zalać litrem 45-proc. wódki i zostawić w ciepłym miejscu na 8-10 dni, od czasu do czasu potrząsając gąsiorem.
 Po 10 dniach wódkę zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, zostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na co najmniej 4-5 miesięcy.
 Na przekąskę do tej wódki nasze prababki podawały konfiturę z korzeni tataraku smażoną w miodzie.a my...mamy ciasta warzywne...
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 6974 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |