|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Klops w chlebie |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 40 dag mielonego mięsa wołowego
- 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 2 jajka
- 2 suszone grzyby
- 1 duża cebula
- 6 jajek przepiórczych
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- bochenek chleba (może być podłużny lub okrągły)
- liście białej kapusty
|
Opis przygotowania: Grzyby namoczyć, ugotować i posiekać.
Jaja przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Cebulę obrać i posiekać.
Od chleba odkroić piętkę, wyjąć niemal cały środek, pozostawiając mniej więcej 1 cm skórkę.
Część wydrążonego miękiszu chleba (ok 10 dag) namoczyć w wodzie.
Do mielonego mięsa dodać posiekane grzyby i cebulę, surowe jajka, namoczony i odciśnięty miękisz chlebowy, majeranek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. I wyrobić to wszystko na jednolitą masę..
Napełnić bochenek chleba farszem. Pomiędzy małe porcje mięsa wkładać jajka przepiórcze.
Całość dobrze dopchać, aby nie powstały dziury.
Bochenek skropić wodą, owinąć w duże liście kapusty.
Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Po wyjęciu zdjąć liście.
Kroić w grube kromki, podawać na zimno z sosami.
Pieczone liście kapusty..... pamiętam z lat dziecięcych... gdy babcia piekła chlebek na liściach kapusty i chrzanu...co to był za smak...aż ślinka mi leci...hmmm |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6683 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|