przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pierogi z łososiem norweskim

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 15 dag mąki
- 1 żółtko
- oliwa
- woda
- sól

Farsz:
- 15 dag fileta bez skóry z łososia norweskiego
- 15 dag fileta wędzonego z łososia norweskiego
- 1 mała cebula
- 5 dag suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- biały pieprz

Opis przygotowania:
Zagnieść ciasto z mąki, żółtka, szczypty soli i 1/2 szklanki wody wymieszanej z 1 łyżka oliwy.
Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz:
Pomidory osączamy i siekamy.
Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oliwie.
Koperek po umyciu i osączeniu siekamy.
Mielimy oba rodzaje łososia. Do masy rybnej dodajemy siekane pomidory, podsmażoną cebulę, koperek, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Dokładnie wyrabiamy wszystkie składniki, i jeżeli trzeba - jeszcze doprawiamy do smaku ( farsz powinien być słodko-kwaśny).
Ciasto cienko rozwałkowujemy.
Szklanką wycinamy krążki. Na środku każdego ułożyć po łyżeczce farszu. Zlepić mocno brzegi, formując pierogi.
zagotować dużą ilość wody, posolić. wkładać partiami pierogi, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną, gotować jeszcze 2 - 3 minuty.
podawać z wody polane oliwą, ozdobione suszonymi pomidorami oraz rukolą.
Można je podawać również zrumienione na tłuszczu..
(Norge - C. Hladki)
Opis / Uwagi:
Rada: najlepiej jest ciasto pierogowe.. uformować w wałek, jak na kopytka, tylko trochę grubszy i pociąć nożem na plastry o grubości 0,5 - 08 cm.... następnie wałkiem rozwałkować na cienkie kółka.... w ten sposób nie pozostają nam okrawki ciasta, po wycięciu szklanką.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4737 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin