Wakacyjne ptysie |
|
Poziom: łatwy Porcji: 30 szt Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 i 1/4 szkl. mąki poznańskiej
- 1/2 kostki masła 82% tłuszczu
- 1 szkl. wody
- 4-5 szt.jaj
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1/2 łyżeczki soli
Krem z bitej śmietany:
- Śmietana 30% 75 dag
- 1/2 szklanki cukru pudru
|
Opis przygotowania: Wodę zagotować z masłem i solą.
Mąkę przesiać, wsypać na wrzątek i ucierać aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.
Zdjąć z ognia, nieco przestudzić i dalej ucierając dodawać po jednym jajku.
Dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
Ciepłą masę wyciskać z woreczka przez tutkę lub nakładać łyżką na blachę lekko posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
Zachować duże odstępy: 4-5 cm.
Włożyć do mocno nagrzanego piekarnika (ok. 250 stopni C). Po zrumienieniu obniżyć temperaturę i dosuszyć korpusy. Wystudzone korpusy przekroić i napełnić kremem. Posypać cukrem pudrem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 4514 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |