przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Grochówka z boczkiem i ziemniakami

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 szklanki grochu (najlepiej łuskanego)
- 10 dag boczku
- 10 dag kiełbasy
- 1 żeberko wędzone (10 - 15 dag)
- włoszczyzna
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka tłuszczu
- majeranek
- listek laurowy
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Do moczonego przez noc grochu dodać wędzony boczek i żeberko, kiełbasę, włoszczyznę utartą na dużych oczkach tarki, cebulę, 2 - 3 ząbki czosnku, listek laurowy i gotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Wyjąć boczek, żeberko i kiełbasę, pokroić w kostkę, włożyć z powrotem do zupy.
Z tłuszczu i mąki zrobić umianą zasmażkę, rozprowadzić zimną wodą, dodać do zupy, zagotować, doprawić solą i majerankiem.
Zupę tą można ugotować jako przecieraną, wtedy osobno gotuje się wywary z wędlin i warzyw, a następnie dodaje ugotowany, przetarty groch.
Opis / Uwagi:
Rada: Jest to jedna z "grających" zup dlatego należy dodać szczodrze majeranku, który łagodzi ... wzdęcia...
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4853 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin