|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Jarskie gołąbki |
|
Poziom: łatwy Porcji: 10 - 15 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 kg ziemniaków
- 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej
- 2 szkl. wody
- 10 dag pieczarek
- lub kilka suszonych grzybów
- 2 cebule
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- nasiona kopru
- 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 dag masła
- albo margaryny
- 15 dużych liści z kapusty białej lub włoskiej
|
Opis przygotowania: Kaszę jęczmienną ugotować na gęsto.
Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, wylać na sito
i odcedzić.
Drobno pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć w oleju.
Do miski wyłożyć ziemniaki, dodać ugotowaną kaszę, cebulę z grzybami oraz przyprawy, po czym masę wymieszać.
Można też dodać łyżkę przyprawy do zup w płynie.
Duże liście kapusty sparzyć, rozłożyć na stolnicy, skroić grube nerwy liściowe.
Rozłożyć na nich przygotowane nadzienie, zwinąć gołąbki. Układać je na blasze wysmarowanej tłuszczem, skropić masłem lub margaryną i wstawić na pół godziny do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika.
Aby liście kapusty zbytnio się nie zrumieniły, blachę należy przykryć kawałkiem alufolii lub pergaminu, skrapiając przedtem gołąbki wywarem z liści kapusty lub wodą.
Gołąbki podaje się z oddzielnie przygotowanym sosem pomidorowym lub grzybowym. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 8642 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|