przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Grzaniec korzenny

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
- woda
- 2 łyżki miodu (najlepiej wrzosowy)
- 4 - 5 goździków

Opis przygotowania:
Przygotowuje się go tak samo jak grzaniec piwny, z tym że zamiast piwa czy wina stosuje się wodę. Ilość wody zależy od dalszego przeznaczenia grzańca. Jeśli będzie on pity samodzielnie, ilość wody należy dobrać tak jak w grzańcu piwnym. Jeśli będzie dodatkiem do herbaty, wystarczy pół szklanki wody. Sam dobór przypraw i proces przygotowania grzańca jest taki sam jak dla grzańca piwnego.
Stosowanie: można pić grzaniec samodzielnie. Wystarczy wlać go do kubka, posłodzić miodem lub sokiem malinowym i wypić na gorąco. Można tez dodać do herbaty w mniejszej lub większej objętości, ewentualnie całość posłodzić i również wypić. Wybór zależy od osoby pijącej.
Opis / Uwagi:
Grzaniec korzenny jest odmianą grzańca piwnego. Ma analogiczne do niego właściwości i działanie, ale nie ma w nim alkoholu. Jego przeznaczenie jest także podobne: przeziębienie, marznięcie, przechłodzenie.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 7174 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin