|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Buraki ze śmietaną |
|
Poziom: łatwy Głosów: 4 Ocena: 4.75 Składniki: - 50-60 dag dorodnych czerwonych buraków
- łyżka mąki
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- sól
- cukier
- ocet winny
- lub sok z cytryny
|
Opis przygotowania: Buraki dokładnie wyszorować.
Ugotować w lekko osolonym wrzątku lub upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Gdy ostygną, obrać ze i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Buraki doprawić do smaku solą i cukrem.
Mąkę wsypać do 3-4 łyżek zimnego wywaru z gotowania buraków lub do zwykłej, przegotowanej i ostudzonej wody.
Dokładnie wymieszać.
Połączyć z burakami,zagotować, często mieszając.
Następnie lekko ostudzić, dodać śmietanę.
Doprawić do smaku octem winnym lub sokiem z cytryny (ewentualnie ponownie solą i cukrem).
Smak tego dania można wzbogacić, dodając do buraków starte na tarce, surowe jabłka. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 10412 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|