|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Budyń ze szpinaku |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 25 dag mrożonego szpinaku
- 8 dag czerstwej bułki
- kilka łyżek mleka
- 4 jaja
- 6 dag masła lub margaryny
- ząbek czosnku
- płaska łyżka kaszy manny
- sól
- pieprz
- świeży lub suszony koper
- 2 łyżki tartej bułki
|
Opis przygotowania: Szpinak rozmrozić, odcedzić sok.
Bułkę pokrojoną na kromki polać mlekiem, po nasiąknięciu odcisnąć. Żółtka jaj ucierać z masłem lub margaryną, dodając rozgnieciony czosnek, odciśniętą bułkę, a następnie włożyć szpinak, doprawić solą, pieprzem, ewent. odrobiną startej gałki muszkatołowej.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 1 łyżeczkę cukru. Wyłożyć pianę na szpinakową masę, posypać kaszą manną i mieszać w kierunku: od boków i dna miski ku środkowi.
masę wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Zamkniętą formę wstawić do dużego naczynia z wrzącą wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości formy.
Naczynie zakryć, gotować około 50 minut, następnie wyjąć formę z wody i po kilku minutach przestudzenia otworzyć.
Odkrajać nożem brzegi budyniu od formy, przykryć dużym talerzem lub okrągłym półmiskiem, odwrócić, zdjąć formę.
budyń podajemy gorący, polany stopionym masłem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6607 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|