|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Duszona polędwica |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 75 dag polędwicy wołowej
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki mąki
- 5 dag tłuszcz
- pół szklanki słodkiej śmietanki
|
Opis przygotowania: Polędwicę oczyścić z błon, opłukać i dokładnie osuszyć.
Następnie lekko zbić tłuczkiem, posmarować oliwą, przykryć i odstawić na 15-20 minut.
Po tym czasie mięso posolić, oprószyć łyżką mąki i obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Przełożyć (wraz z tłuszczem ze smażenia) do rondla.
Śmietanę posolić, dokładnie wymieszać z resztą mąki (by nie było grudek).
Polać mięso.
Przykryć, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika.
Piec przez 20-25 minut.
Gdy mięso lekko ostygnie, pokroić je na ukośne plastry (koniecznie w poprzek włókien).
Ułożyć na półmisku.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Sos z duszenia ponownie podgrzać, doprawić do smaku solą. Gotowym sosem polać porcje mięsa. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6602 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|