przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ziemniaczane - gołe - krokiety

Poziom: b. łatwy
Porcji: na ile kto chce osób
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ile kto chce - ziemniaków, ale na każde 1/2 kg ziemniaków dajemy
- 1 łyżka masła
- 30 ml gorącego mleka
- drobno posiekane zioła
- pieprz
- sól
- jajko
- mąka
- bułka tarta

Opis przygotowania:
Ziemniaki obierz, opłucz.
Ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Osacz i zmiksuj.
Do masy dodaj masło i 30 ml gorącego mleka.
Ubijaj drewnianą łyżką, aż masa stanie się gładka i puszysta. Dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem oraz drobno posiekanymi ziołami.
Z masy uformuj małe krokiety (o wymiarach 5 na 2 cm).
Oprósz je mąką, zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w tartej bułce. Tak przygotowane krokiety usmaż na złocisty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Osącz z tłuszczu na bibule.
Podajemy z sosem mięsnym, gulaszem np. po węgiersku lub z grzybowym sosem (z grzybów świeżych lub suszonych, bądź mrożonych)
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5043 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin