przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sałatka pieczarkowa z jajkiem

Poziom: b. łatwy
Głosów: 2
Ocena: 4.50
Składniki:
- 30 dag świeżych pieczarek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 średnia cebula lub 1/2 pęczka szczypiorku
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml majonezu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ewentualnie 1/2 kwaskowego jabłka

Opis przygotowania:
Pieczarki obrać, wrzucić do wrzątku, chwilę pogotować, odcedzić, wystudzić, pokroić w plasterki (duże plasterki poprzekrawać), skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Cebulę i jajka pokroić w kostkę. Jeśli szczypiorek, to drobno posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać, dodać do majonezu.
Rozdrobnione składniki wymieszać z majonezem.
Dodać ewentualnie posiekaną natkę pietruszki i starte na grubej tarce (jarzynówce) jabłko.
Opis / Uwagi:
Do sałatki można dodać 1 - 2 łyżki białego wina.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 7263 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin