Sałatka pieczarkowa z jajkiem |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: - 30 dag świeżych pieczarek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 średnia cebula lub 1/2 pęczka szczypiorku
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml majonezu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ewentualnie 1/2 kwaskowego jabłka
|
Opis przygotowania: Pieczarki obrać, wrzucić do wrzątku, chwilę pogotować, odcedzić, wystudzić, pokroić w plasterki (duże plasterki poprzekrawać), skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Cebulę i jajka pokroić w kostkę. Jeśli szczypiorek, to drobno posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać, dodać do majonezu.
Rozdrobnione składniki wymieszać z majonezem.
Dodać ewentualnie posiekaną natkę pietruszki i starte na grubej tarce (jarzynówce) jabłko. |
|
Opis / Uwagi: Do sałatki można dodać 1 - 2 łyżki białego wina. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 7263 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |