przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Piwo ciemne

Poziom: trudny
Głosów: 7
Ocena: 3.71
Składniki:
- 1.2 l jęczmienia
- 0.25 kg cukru
- 30 g chmielu
- 3 łyżki karmelu
- 11 l wody
- 20 g drożdży

Opis przygotowania:
Jęczmień zrumienić na patelni na kolor jasnobrunatny, zemleć i gotować w 6 l wody przez 3 h. Odstawić i dopełnić wodą (przegotowaną) do pierwotnej ilości. Osobno zrobić wywar z chmielu w 2 l wody, rozpuścić cukier w 3 l gorącej wody, wszystko razem zmieszać i ostudzić do temp. 22 - 25°C. Dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody drożdże oraz karmel i odstawić w lekko przykrytym naczyniu, napełnionym do 0.75 pojemności, w ciepłe miejsce na 24 h. Następnie przecedzić piwo przez płótno do czystych butelek, napełniając je do 0.75 pojemności, zamknąć szczelnie metalowymi zakrętkami i odstawić do chłodnego pomieszczenia. Po 5 - 6 dniach będzie gotowe.
Opis / Uwagi:
Pić piwo o temp. 12 - 14°C.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 6058 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin