Zrazy z nadzieniem ziołowym |
|
Poziom: średni Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 pęczek bazylii
- ok. 60 g tartego parmezanu
- 100 g śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu
- 250 ml wywaru z warzyw
- 4 sznycle cielęce (po ok 150 g)
|
Opis przygotowania: 1. Listki bazylii oderwij od gałązek. Zmiksuj z parmezanem, czosnkiem i 2 łyżkami oliwy.
2. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz. Następnie przykryj folią spożywczą i rozbij.
3. Sznycle dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw na 15 minut.
4. Na każdym sznyclu rozsmaruj masę ziołową, zroluj je i zepnij wykałaczkami.
5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki stołowe oliwy. Opiekaj zrazy ok. 3 minut z każdej strony.
6. Na patelnię wlej bulion i gotuj, aż płyn wyparuje. Zrazy wyłóż na talerz i zawiń w folię.
7. Do sosu po pieczeniu dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Przed podaniem zrazy pokrój w plastry. Podawaj polane sosem i np. z fasolką. |
|
Opis / Uwagi: Zrolowane plastry mięsa wołowego, cielęcego lub wieprzowego to klasyka polskiej kuchni. Zrazy to wdzięczna potrawa. Szybko się je robi i nigdy się nie nudzą. Wystarczy zmienić farsz, a danie smakuje inaczej, |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 4180 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |