|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Waniliowa tarta z jabłkami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki
- słodkie jabłka
- 1 szklanka cukru
- 9 łyżek margaryny
- 1/2 litra śmietanki kremówki
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 op cukru waniliowego
- 1 jajko
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- margaryna do posmarowania formy
|
Opis przygotowania: Mąkę wymieszaj z proszkiem i przesiej na stolnicę.
Dodaj roztrzepane jajko, 5 łyżek cukru i 8 łyżek startej margaryny.
Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Sparzone i osuszone rodzynki zalej rumem (lub wodą ugotowaną z cukrem i aromatem rumowym), odstaw na 2-3 godziny, aby nabrały rumowego aromatu.
Jabłka przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż do posmarowanej tłuszczem formy, wysoko podwijając brzegi.
Na cieście ciasno ułóż jabłka, a ich środki wypełnij rodzynkami.
1/2 szkl. śmietanki wymieszaj z budyniem.
Resztę śmietanki zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym i łyżką margaryny.
Wlej budyń, zagotuj i zalej jabłka.
Piecz w 180 stopniach C ok. 70 min.
Gdy ciasto rumieni się zbyt szybko, należy przykryć formę suchym, podwójnie złożonym papierem pergaminowym lub arkuszem folii aluminiowej. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 3958 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|