przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Waniliowa tarta z jabłkami

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- słodkie jabłka
- 1 szklanka cukru
- 9 łyżek margaryny
- 1/2 litra śmietanki kremówki
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 op cukru waniliowego
- 1 jajko
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- margaryna do posmarowania formy

Opis przygotowania:
Mąkę wymieszaj z proszkiem i przesiej na stolnicę.
Dodaj roztrzepane jajko, 5 łyżek cukru i 8 łyżek startej margaryny.
Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Sparzone i osuszone rodzynki zalej rumem (lub wodą ugotowaną z cukrem i aromatem rumowym), odstaw na 2-3 godziny, aby nabrały rumowego aromatu.
Jabłka przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż do posmarowanej tłuszczem formy, wysoko podwijając brzegi.
Na cieście ciasno ułóż jabłka, a ich środki wypełnij rodzynkami.
1/2 szkl. śmietanki wymieszaj z budyniem.
Resztę śmietanki zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym i łyżką margaryny.
Wlej budyń, zagotuj i zalej jabłka.
Piecz w 180 stopniach C ok. 70 min.
Gdy ciasto rumieni się zbyt szybko, należy przykryć formę suchym, podwójnie złożonym papierem pergaminowym lub arkuszem folii aluminiowej.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 3958 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin