|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Nadziewane cebule |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 4 osoby Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 4 duże cebule
- 50 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 puszka (850 ml) pomidorów w zalewie
- 2 jajka
- 1/2 szklanki rosołu(instant)
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
- słodka papryka
|
Opis przygotowania: Obrać 4 cebule, odcinając od góry.
Wydrążyć środek łyżeczką, tak aby pozostał brzeg szerokości około 1 centymetra.
Pokroić odcięte i wydrążone części cebuli.
Dokładnie zagnieść mielone mięso z jajkami i 2 łyżkami tartej bułki, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz rozmarynem.
Dodać do masy 2 łyżki kaparów.
Wypełnić cebule przygotowanym nadzieniem, mocno ugniatając. Rozgrzać na patelni 3 łyżki tłuszczu.
Ułożyć cebule stroną z nadzieniem do dołu.
Smażyć na średnim ogniu 3 minuty.
Następnie zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę.
Osączyć na sitku pomidory, zalewę przecedzić do drugiego naczynia (ewentualnie uzupełniać nią później wyparowany sos). Pokroić pomidory na małe kawałki, dodać do cebuli.
Wlać na patelnię pół szklanki rosołu.
Krótko zagotować, doprawić sos do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
Umieścić faszerowane cebule na patelni, przykryć, a następnie dusić na średnim ogniu jeszcze około 30 minut.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej z piure ziemniaczanym lub ugotowanym na sypko długoziarnistym ryżem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 7287 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|