|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Chleb z ziemniakami |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: Rozczyn drożdżowy:
- 10 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłej wody
Ciasto:
- 5 średnich ziemniaków
- ok. 2 łyżek soli
- 1 kg mąki żytniej (tzw. chlebowej - typ 720)
Oraz:
- masło do posmarowania form
|
Opis przygotowania: Zrobić rozczyn:
drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłą, ale nie gorącą wodą i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować.
Zrobić ciasto:
obrać ziemniaki, umyć je, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do rondla.
Zalać taką ilością osolonej wody, aby sięgała 1-2 cm powyżej ziemniaków.
Ugotować, odcedzić (pozostawić wodę, w której ziemniaki się gotowały) i ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
Wodę z ziemniaków ostudzić, wymieszać z rozczynem i ugniecionymi ziemniakami,wsypać połowę mąki, wymieszać, przykryć lnianą ściereczką.
Odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Potem dodać resztę mąki, dokładnie wyrobić (20 minut).
Ciasto powinno być gładkie, jednolite i nie może się kleić do rąk.
Ponownie przykryć je i odstawić do wyrośnięcia - tym razem na półtorej godziny.
Dwie formy keksowe posmarować grubo masłem, napełnić wyrośniętym ciastem i po raz trzeci odstawić do wyrośnięcia.
Formy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę w temperaturze 200 stopni C.
Nie włączać termoobiegu, a do piekarnika wstawić żaroodporną miseczkę z wodą.
Dzięki temu chleb nie wyschnie. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 9113 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|