|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sałatka ryżowa z kurczakiem i malinami |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 filety z piersi kurczaka, (0,5 kg)
- 25 dag selera naciowego
- 25 dag malin
- 15 dag długoziarnistego ryżu
- 1/2 pojemnika (15 dag) jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki octu winnego
- 1 łyżka oleju
- sól
- biały pieprz
- cukier
- natka pietruszki do dekoracji
- gęsta, kwaśna śmietana
|
Opis przygotowania: Ryż gotować 20 min. w osolonej wodzie.
Oczyścić seler naciowy, umyć.
Odciąć delikatne części zielone, odłożyć do dekoracji.
Grube części łodygi pokroić ukośnie w plasterki, cienkie - na kawałki długości około 5 cm.
Zagotować w garnku osoloną wodę wrzucić seler na 1 min. do wrzątku.
Osączyć, odłożyć do wystygnięcia.
Opłukać i osuszyć filety z piersi kurczaka.
Rozgrzać na teflonowej patelni łyżkę oleju, smażyć mięso ze wszystkich stron 10 minut, posypać solą i pieprzem.
Lekko przestudzić, pokroić w plastry.
Przebrać maliny, starannie opłukać pod bieżącą wodą. Rozmieszać jogurt naturalny z gęstą kwaśną śmietaną i octem winnym, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Osączyć ryż na sitku.
Przełożyć wszystkie składniki sałatki na cztery talerze, środek każdej porcji polać sosem jogurtowym.
Resztę sosu przelać do sosjerki, udekorować całość natką i delikatnymi listkami selera. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4468 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|