przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sałatka ryżowa z kurczakiem i malinami

Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka, (0,5 kg)
- 25 dag selera naciowego
- 25 dag malin
- 15 dag długoziarnistego ryżu
- 1/2 pojemnika (15 dag) jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki octu winnego
- 1 łyżka oleju
- sól
- biały pieprz
- cukier
- natka pietruszki do dekoracji
- gęsta, kwaśna śmietana

Opis przygotowania:
Ryż gotować 20 min. w osolonej wodzie.
Oczyścić seler naciowy, umyć.
Odciąć delikatne części zielone, odłożyć do dekoracji.
Grube części łodygi pokroić ukośnie w plasterki, cienkie - na kawałki długości około 5 cm.
Zagotować w garnku osoloną wodę wrzucić seler na 1 min. do wrzątku.
Osączyć, odłożyć do wystygnięcia.
Opłukać i osuszyć filety z piersi kurczaka.
Rozgrzać na teflonowej patelni łyżkę oleju, smażyć mięso ze wszystkich stron 10 minut, posypać solą i pieprzem.
Lekko przestudzić, pokroić w plastry.
Przebrać maliny, starannie opłukać pod bieżącą wodą. Rozmieszać jogurt naturalny z gęstą kwaśną śmietaną i octem winnym, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Osączyć ryż na sitku.
Przełożyć wszystkie składniki sałatki na cztery talerze, środek każdej porcji polać sosem jogurtowym.
Resztę sosu przelać do sosjerki, udekorować całość natką i delikatnymi listkami selera.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4468 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin