|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Piwo jasne |
|
Poziom: trudny Głosów: 5 Ocena: 3.00 Składniki: - 1 l jęczmienia
- 0.25 kg cukru
- 20 g chmielu
- 11 l wody
- 20 g drożdży
|
Opis przygotowania: W celu zrobienia z jęczmienia słodu, należy namoczyć jęczmień na 24 h, następnie przecedzić przez sito, włożyć jęczmień do kuwety (miski), nakryć mokrą ścierką i mieszać w ciągu dnia kilka razy, aby się nie zagrzał, trzymając go tak długo, aż wypuści kiełki. Następnie słód dokładnie wysuszyć na blasze piekarnika w niezbyt wysokiej temperaturze, po czym zemleć go w elektrycznym młynku do kawy i gotować w 6 l wody przez 3 h. Oddzielnie ugotować chmiel w 2 l wody, a cukier rozpuścić na gorąco w 3 l wody. Wszystko zmieszać, a gdy brzeczka ostygnie do temp. 25°C, dodać rozdrobnione drożdże w jednej szklance letniej wody, zamieszać i wlać do czystego gąsiora napełniając go do 3/4 pojemności, szyjkę zawiązać gazą. Po 24 h rozlać piwo przecedzone przez płótno do czystych butelek do 3/4 pojemności, szczelnie zamknąć butelki nakrętkami lub pałąkami z uszczelką gumową i przenieść do chłodnej piwnicy. Pić piwo po tygodniu o temp. 8 - 10°C. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 6570 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
Gąsior Dodał/a ~kriss dnia 2010-12-16 14:51:47
Wszystko dobrze tylko jaką pojemność ma mieć gąsior
|
|
|
|