|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Piwo jasne lekkie staropolskie |
|
Poziom: trudny Głosów: 2 Ocena: 1.50 Składniki: - 0.4 kg żyta
- 0.4 kg jęczmienia
- 0.8 kg mąki razowej
- 0.25 kg mąki gryczanej
- ok. 12 l wody
- 60 g drożdży
|
Opis przygotowania: W celu zesłodowania zboża namoczyć je na 24 h, potem przecedzić przez sito, włożyć do kuwety lub miski, nakryć mokrą ścierką i mieszać w ciągu dnia kilka razy, aby zboże się nie zagrzało. Trzymać aż do wypuszczenia kiełków (2 - 3 mm). Następnie słód dokładnie wysuszyć na blasze w piekarniku na kolor złocisty, w niezbyt wysokiej temperaturze, po czym zemleć w elektrycznym młynku do kawy. Słód z mąką razową zaparzyć w garnku lub misce gorącą wodą (1.25 l), razem wymieszać, aby ciasto miało konsystencję jak na kładzione kluski i trzymać w cieple 12 h. Następnie ciasto włożyć do 15-litrowego pojemnika, wymieszać z 10 l przegotowanej i ostudzonej wody i odstawić w spokoju na godzinę. Osobno mąkę gryczaną wraz z drożdżami zarobić z wodą na gęste ciasto i odstawić na 3 - 4 h, aby się podniosło. Roztwór słodowy przecedzić przez sito i połączyć je z ciastem gryczanym, w drugim podobnym, czystym pojemniku, dobrze wymieszać i uzupełnić wodą do pojemności 12 l, pozostawiając pojemnik w cieple (25-30°C) pod lekkim przykryciem na 5 - 6 h. Po wymieszaniu piwo przecedzić przez płótno i wlać do czystych butelek do 0.75 pojemności, szczelnie je zamknąć metalowymi nakrętkami lub pałąkami z uszczelką gumową i przenieść do chłodnej piwnicy. Piwo jest bardzo orzeźwiające, smaczne, dobrze się pieni i musuje, można je przechowywać kilka tygodni. Pić piwo o temp. 8 - 10°C. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 8459 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|