przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Curry baranie z morelami

Poziom: średni
Czas: 40 min.
Porcji: 4 osoby
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 kg baraniny bez kości
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 20 g korzenia imbiru lub łyżeczka mielonego
- 7 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- 3 łyżki curry
- laska cynamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego
- 2 listki laurowe
- 400 ml bulionu
- 500 g moreli
- szklanka soku morelowego
- pojemnik naturalnego jogurtu (150 g)
- 2 łyżeczki zasmażki
- 2 czerwone jabłka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki natki

Opis przygotowania:
Cebule, czosnek i imbir obrać, posiekać. Mięso umyć, pokroić, zrumienić w rondlu na 2 łyżkach oleju, wyjąć, oprószyć solą i pieprzem.
Do rondla wlać łyżkę oleju, dodać cebulę, czosnek, imbir, 2 łyżki curry, listki i cynamon, poddusić. Mięso włożyć do rondla, wlać bulion. Przykryć, dusić 1,5 godz. Morele umyć, wyjąć pestki. Owoce włożyć do rondelka, wlać sok, zagotować, odstawić na 30 min. Morele odcedzić. Sok wymieszać z jogurtem i zasmażką, odstawić. Po 1 godz. dodać do curry.
Jabłka umyć, pokroić, razem z morelami dodać do curry pod koniec duszenia. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, natką.
Opis / Uwagi:
Przepis mam od 1997 roku a był zamieszczony w "Moje gotowanie" od tego czasu robię tą potrawę... zmieniając tylko mięso..z baraniny na cielęcinę, wieprzowinę i nawet indycze...
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4889 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin