przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa - garus - z jabłek i gruszek

Poziom: b. łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 10
Głosów: 3
Ocena: 4.00
Składniki:
- 50 dag jabłek antonówek
- 50 dag dojrzałych gruszek
- 1 i wody
- łyżka cukru
- sól, pół szklanki maślanki
- lub śmietany
- łyżka mąki

Opis przygotowania:
Zagotować wodę.
Jabłka i gruszki bardzo cienko obrać, przekrajać na ćwiartki lub ósemki, wydrążyć gniazda nasienne.
Najpierw włożyć do wrzącej wody gruszki, a po kilku minutach gotowania dodać jabłka, ugotować.
Zupę lekko osłodzić i osolić do smaku.
Podprawić śmietaną.
Garus można podprawić też - jak to robiła moja babcia maślanką, lub śmietaną wymieszaną z niewielkim dodatkiem mąki.
Do zupy podajemy makaron
Dodatkowo możemy do gotujących się owoców dodać odrobinę cynamonu i goździków.
Za czasów mojej babci zupę tą podawano oddzielnie ze świeżo ugotowanymi ziemniakami okraszonymi słoniną ze skwarkami.
I właśnie tak nieraz robię i ja, ale z ziemniakami jem sama rodzina woli z makaronem.
Opis / Uwagi:
Za czasów mojej babci zupę tą podawano oddzielnie ze świeżo ugotowanymi ziemniakami okraszonymi słoniną ze skwarkami. I właśnie tak nieraz robię i ja, ale z ziemniakami jem sama rodzina woli z makaronem.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 8045 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin