przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Biszkopt Syrenka


Poziom: łatwy
Czas: 50 min.
Porcji: 25 - 27
Głosów: 3
Ocena: 4.00
Składniki:
- jajka - 6 szt
- maka - 1,5 szkl.
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- ocet - 1 łyżeczka
- woda - 1,5 szkl.
- cukier - 1/2 szkl.
- margaryna - 3/4 kostki
- kakao - 2 łyżki
- spirytus - 1 kieliszek
- aromat rumowy
- śmietana 30% - 400 g
- cukier puder - 1 łyżka
- cukier waniliowy - 1 opak.
- gorzka czekolada - 1 tabliczka

Opis przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ocet.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy jajecznej.
Przekładamy do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni C. przez 30 minut.
Do naczynia wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dodajemy 1/4 kostki margaryny i kakao. Zagotowujemy.
Gdy ostygnie, do zalewy dodajemy aromat i spirytus.
W upieczonym biszkopcie robimy dziurki i zalewamy zalewą.
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy.
Krem nakładamy na nasączony biszkopt .
czekoladę i 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy nad parą, nie gotujemy!!!.
Z polewy czekoladowej robimy na kremie paski.
Przed podaniem ciasto mocno chłodzimy.
Opis / Uwagi:
Przepis znalazłam w "Chwili dla Ciebie" jest pyszny, Można nim olśnić i zachwycić nie tylko rodzinę, ale gości.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 7237 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ


Dodał/a termar














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin