|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Piwo miodowo-jałowcowe |
|
Poziom: trudny Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1.5 kg miodu pszczelego
- 100 g rozgniecionych suszonych jagód jałowca
- 20 g chmielu
- 5 g mielonego imbiru
- 5 g mięty pieprzowej
- 11 l wody
- 120 g upalonego jęczmienia
- 20 g drożdży
|
Opis przygotowania: Zagotować wodę z jałowcem, chmielem, imbirem i miętą pieprzową, po czym dodać do niej uprażonego na patelni na kolor złocisty jęczmienia i gotować przez dalsze 10 min. Następnie przecedzić brzeczkę i rozpuścić w niej miód oraz ewentualnie dopełnić ją wodą do 10 l i doprowadzić do temp. 22 - 25°C, dodać rozpuszczone w szklance ciepłej wody drożdże i po wymieszaniu całości przykryć lekko naczynie, napełniając je do 0.75 pojemności, po czym odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie przecedzić piwo przez płótno do czystych butelek, napełniając je do 0.75 pojemności, zamknąć szczelnie metalowymi zakrętkami i odstawić do chłodnego pomieszczenia. Po 5 dniach piwo będzie gotowe. Pić piwo o temp. 8 - 10°C. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 5470 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|