|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Piwo pokrzywowe |
|
Poziom: trudny Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 250 g suszonej pokrzywy
- 50 g chmielu
- 20 g liści majeranku
- 5 cytryn
- 1.25 kg cukru
- 5 g kwasku cytrynowego
- 11 l wody
- 20 g drożdży
|
Opis przygotowania: Zioła, pokrojone skórki cytryn zalać gorącą wodą i gotować przez 15 min., dodać sok z cytryn i kwasek cytrynowy, wymieszać, przecedzić i ostudzić do temp. 22 - 25°C. Dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody drożdże i odstawić brzeczkę w lekko przykrytym naczyniu, napełnionym do 0.75 pojemności, na 3 dni. Następnie przecedzić piwo przez płótno, wlać do czystych butelek, napełniając je do 0.75 pojemności, szczelnie zamknąć zakrętkami metalowymi i odstawić do chłodnego miejsca na 7 dni. Pić piwo o temp. 10 - 12°C |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 8030 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|