|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kalafior z pieczarkami i wędliną |
|
Poziom: łatwy Porcji: 6 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - ok. 600 g kalafiora
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki tłuszczu
- 1/4 litra bulionu (może być z kostki)
- 2 - 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 40 g startego, żółtego sera
- 100 g kiełbasy szynkowej
- sól
- cukier
- pieprz
- przyprawa Maggi
|
Opis przygotowania: Kalafior oczyścić, umyć.
Obgotować przez 10 min w wodzie z solą i cukrem.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić, przesmażyć na 1 łyżce tłuszczu.
Na drugiej patelni zrobić zasmażkę z 1 łyżki tłuszczu i mąki, wlewać zimny bulion, podgrzewając i mieszając. Zagotować, dodać koncentrat, pieczarki, przyprawić. Sos zdjąć z ognia, rozprowadzić śmietaną.
Wędlinę pokroić w paski. Naczynie żaroodporne natłuścić, ułożyć cząstki kalafiora, kiełbasę, polać sosem, posypać serem. Zapiekać 20 min w temp. 200 stopni C. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5994 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|