przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szarlotka na lanym cieście

Poziom: łatwy
Czas: 90 min.
Porcji: 30
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 25 dag margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa;
- 1 kg jabłek antonówek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 10 dag rodzynek
- mielony cynamon
- utłuczone goździki - do smaku
- margaryna do blaszki
- tarta bułka do posypania blaszki
- cukier puder do posypania ciasta

Opis przygotowania:
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.
Podgrzewamy margarynę z mlekiem i cukrem na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Ostudzić. Dodać jajka i ubić mikserem na jednolitą puszystą masę.
Stopniowo dodawać mąkę, cały czas ucierając.
połowę ciasta przelać do wysmarowanej i posypanej blaszki.
Pieczemy w 160 stopniach c. około 30 - 40 minut.
Masę przygotowujemy obierając jabłka, kroimy je, i stale mieszając rozgotowujemy na małym ogniu, uważając by się nie przypaliły.
gdy masa będzie gładka dodajemy cukier, bułkę tartą, rodzynki, goździki i cynamon.
na lekko zrumienione ciasto nakładamy masę jabłkową, a na nią wylewamy pozostałe ciasto.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 - 15 minut.
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 7005 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin