przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Babka drożdżowa - Topielec


Poziom: łatwy
Czas: 90 min.
Porcji: 25
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- masło 120 g
- mąka 2 szkl.
- jajka 2 szt
- mleko 1/3 szkl.
- cukier 1/2 szkl.
- drożdże 50 g
- cukier waniliowy 1 opak
- tłuszcz do formy
- cukier puder do posypania ciasta

Opis przygotowania:
Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko.
Wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy.
Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałki masło i roztopić je na małym ogniu.
Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło.
Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite.
Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna).
Ciasto "utopione" w wodzie
Po 15 min powinno wypłynąć na wierzch.
Ciasto po wypłynięciu z wody
Przytrzymać je ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć.
Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią.
Ciasto przed wstawieniem do piekarnika
Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25 cm.
Termostat ustawić na 180°C.
Włożyć do formy ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po 40-45 min pieczenia ciasto powinno być gotowe.
Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 8926 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 8)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ


Dodał/a termar

Dodał/a termar

Dodał/a termar

Dodał/a termar

Dodał/a termar

Dodał/a termar

Dodał/a termar

Dodał/a termar





Fotki
Dodał/a termar dnia 2008-11-21 21:25:06

Poniżej przedstawiłam fazy powstawania ciasta: 1. dodanie rozczynu z drożdży, 2. Ciasto zatopione w wodzie, 3. ciasto po wypłynięciu, 4. ciasto w foremce, przed wstawieniem do piekarnika, 5. Po upieczeniu, 6. Posypane cukrem pudrem, 7. Już kroimy, 8. na stole razem z szarlotką na lanym cieście. Do babki dodałam mielone orzechy, dlatego wizualnie wydaje się ciemna











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin