|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ruloniki ze schabu |
|
Poziom: średni Głosów: 11 Ocena: 4.90 Składniki: - 600 g schabu wieprzowego w kawałku
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka ziaren białego pieprzu
- 1 łyżeczka goździków
- 200 g tartego chrzanu
- 40 g żelatyny
- 80 g masła
- 6 plastrów szynki dojrzewającej
- 50 g kiełków słonecznika
- 1 pęczek pietruszki
- 3-4 gałązki świeżego majeranku
- 2 g szafranu
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 jaja na twardo
- 1 litr rosołu drobiowego
|
Opis przygotowania: do osolonego wrzątku dodajemy cynamon, goździki, ziarna białego pieprzu, wkładamy kawałek surowego i oczyszczonego z błon schabu, gotujemy 7 minut
schab wyjmujemy i obsmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor z każdej strony
przekładamy na blachę z pergaminem i dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut w zależności od grubości schabu
schab wyjmujemy, studzimy i kroimy w cienkie plastry grubości 2 mm wzdłuż włókien
do rosołu drobiowego dodajemy namoczoną w zimnej wodzie żelatynę, rozpuszczamy gotując i dodajemy szafran - chwilę podgrzewamy aż szafran puści kolor
przecedzamy przez gęste sitko i odstawiamy do ostudzenia
śmietankę kremówkę ubijamy na gęstą pianę, chrzan odciskamy z nadmiaru płynu na sicie do chrzanu dodajemy miękkie masło, ucieramy na gładko, dodajemy ubitą śmietankę, sól, pieprz, posiekane jajko na twardo i posiekany szczypiorek (kilka pędów szczypiorku odkładamy), delikatnie mieszamy
na deskę kładziemy plastry szynki dojrzewającej i tniemy wzdłuż, tak by plastry szynki były węższe niż plastry schabu
na plaster szynki kładziemy plaster schabu, na koniec łyżką nakładamy porcję farszu i dokładnie zwijamy w rulonik, związujemy sparzonym pędem szczypiorku
na talerzu układamy kiełki słonecznika, zalewamy stygnącą galaretką, dekorujemy cząstkami jajka na twardo, ćwiartkami pomidorków koktajlowych
układamy roladki ze schabu, oblewamy je galaretką, przybieramy natką pietruszki i wkładamy do lodówki, aby galaretka się zupełnie ścięła |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 7799 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|