przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Koźlina w przyprawach

Poziom: średni
Czas: 20 min.
Porcji: 6
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 łyżka soli
- 0,25 szklanki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku posiekanego
- 1 szt cebula pocięta w plasterki
- 7 szklanek wody
- 3 szt pomidora pociętego w kostkę
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 limonka
- 1 kg mięsa koźlego pociętego w kostkę
- 2 szt szalotki pociętej w plasterki
- 1 łyżeczka chilli suszonego
- 3 łyżki curry w proszku

Opis przygotowania:
Zamiast koźliny można użyć również jagnięciny.
Mięso umyj i natrzyj sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Umieść mięso w dużej misce i dodaj soli, pieprzu, chilli, tymianku, ziela angielskiego, curry, szalotki, cebuli i czosnku. Odstaw do lodówki do zamarynowania na co najmniej 2 godziny.
Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu, aż będzie bardzo gorący. Podsmaż mięso, pozostawiając przyprawy w misce. Po około 6 minutach koźlina powinna być już złocisto-brązowa ze wszystkich stron. Dodaj przyprawy i cebulę i gotuj przez 2 minuty, regularnie mieszając. Dodaj pomidory i gotuj przez około 3 minuty, dopóki wszystko się nie wymiesza. Dodaj wody i mleczka kokosowego i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez 2 godziny, dopóki mięso nie będzie miękkie. Dodaj soku z drugiej połówki limonki, zamieszaj i zdejmij z ognia.
Podawaj na gorąco z ryżem.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 15451 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin