|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Sok pitny z owoców róży |  |  |  | Składniki:Poziom: średniPorcji: wiele
 Głosów: 0Ocena: 0.00
- 1 kg owoców,
 - 0,8 - 1 l wody, + 1/2 części wody ponownie,
 - 2 g kwasu cytrynowego,
 
 
 |  | Opis przygotowania: Sok przygotowujemy z całych owoców. Umyte, opłukane owoce zalewamy wrzącą wodą i około 15 minut ogrzewamy w temp 85 stopni C.(podczas ogrzewania składniki owoców przechodzą do wody).
 Ogrzewanie przerywamy, skoro tylko owoce zmiękną ( należy unikać rozgotowania owoców). następnie odcedzamy sok przez rzadkie płótno lub flanelkę. Owoce zalewamy powtórnie o połowę mniejszą ilością wrzącej wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, winowym. Ogrzewamy powtórnie przez 5 - 10 minut, odcedzamy sok i wyciskamy resztki soku przez płótno.
 Soki mieszamy razem, nalewamy do butelek o pojemności od 0,1 - 0,3 litra i niezwłocznie pasteryzujemy w temp. 90stopniC przez 15 minut w sposób jaki przedstawiłam w przepisie na Dżem z owoców róży
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 6064 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |