|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sok pitny z owoców róży |
|
Poziom: średni Porcji: wiele Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 kg owoców,
- 0,8 - 1 l wody, + 1/2 części wody ponownie,
- 2 g kwasu cytrynowego,
|
Opis przygotowania: Sok przygotowujemy z całych owoców. Umyte, opłukane owoce zalewamy wrzącą wodą i około 15 minut ogrzewamy w temp 85 stopni C.(podczas ogrzewania składniki owoców przechodzą do wody).
Ogrzewanie przerywamy, skoro tylko owoce zmiękną ( należy unikać rozgotowania owoców). następnie odcedzamy sok przez rzadkie płótno lub flanelkę. Owoce zalewamy powtórnie o połowę mniejszą ilością wrzącej wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, winowym. Ogrzewamy powtórnie przez 5 - 10 minut, odcedzamy sok i wyciskamy resztki soku przez płótno.
Soki mieszamy razem, nalewamy do butelek o pojemności od 0,1 - 0,3 litra i niezwłocznie pasteryzujemy w temp. 90stopniC przez 15 minut w sposób jaki przedstawiłam w przepisie na Dżem z owoców róży |
|
Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5350 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|